Повторно многу пријави за наградата Жива

По завршувањето на конкурсот за наградата Жива 2019 за најдобар словенски музеј и најдобар споменик за природно и културно наследство во декември 2018 година, на седиштето на ФСК започнаа да се разгледуваат пријавите. Оваа година беа повторно добиени повеќе пријави од претходните години, дури 26, од кои за прв пат се пријавени и музеи од Украина. Во последните шест години за наградата Жива се пријавени 118 словенски музеи.

Жирито започнало со својата работа веќе во февруари – група експерти од словенскиот свет и Европската музејска академија. Жирито ги посетува сите пријавени и номинирани музеи, што е ретка и единствена практика која ги збогатува и музеите и судиите за наградата Жива.
Евалуацијата на музеите на кандидатите за наградата Жива 2019 ќе се одвива до крајот на април, а официјалната церемонија на доделување на наградите ќе се одржи во почетокот на октомври во Црна Гора.

Scroll to Top