DOKUDOC во Вила Златица

Во 2023-та година, Форумот на словенските култури ги проширува своите хоризонти на полето на филмот. Влеговме во соработка со Меѓународниот фестивал на документарниот филм DOKUDOC, кој ќе го одржи своето 12-то издание од 14-ти до 17-ти септември во Марибор.

Во петок на 30 јуни во 21:00 часот вечерта во дворот на Вила Златица ја отвори директорката на ФСК др. Андреја Рихтер и режисерката Петра Селишкар, поранешна претседателка на Секцијата за документарни филмови на Друштвото на словенечки режисери, основач на реномираниот меѓународниот фестивал на документарниот филм „Македокс“, стручен соработник на фестивалот „DOKUDOC“ и ментор на документарната лабораторија „Документарница“, што се одржува во Марибор во текот на фестивалот DOKUDOC. Новото партнерство помеѓу споменатиот фестивал и ФСК е создадено на иницијатива и желба да се зајакне филмската содржина во Вила Златица и фестивалот DOKUDOC да се прошири низ мрежата на земји во кои функционира ФСК. Рихтер наведе дека овој нов потфат значително ја збогатил и онака разновидна програма на активности на ФСК, а истовремено ги поттикна и пријавите за Heritage in Motion, каде дел од жирито е и директорката на фестивалот DOKUDOC, Маја Малус Аждари.

По гледањето на филмот Темната обвивка на светот, се разговараше со сценаристот и режисер Амир Муратовиќ, сценаристот, директорот на фотографија и продуцент Радо Ликон и главниот протагонист на филмот, Матевж Ленарчич. Разговорот што го водеше Петра Селишкар ја откри позадината на околностите што го попречија 7-годишниот процес на снимање на филмот, како и уметничките одлуки кои беа донесени за време на снимањето. „Најголемиот дел од документарните филмови се случува за време на монтажата. Овде се водат битки, што останува, а што згаснува. Гледачите не го знаат тоа, но авторите не го забораваат“.

Во септември 2023 година ќе ја продолжиме соработката со прикажување на филмот Век на соништата во режија на Вен Јемершиќ.

***

Темната обвивка на светот, режисер Амир Муратовиќ

88 мин, 2022, Словенија

Извонредниот авијатичар, фотограф, алпинист и екологист Матевж Ленарчич собира честички од црн јаглерод, кој е втор најголем причинител за глобалното затоплување, на своите патувања низ светот со ултралесен авион. Осамениот авантурист често се приближува до точката од која нема враќање. Тој веќе го прелетал Северниот пол, слетува на Антарктикот, лета над океанот шеснаесет часа без престан и три пати го обиколува светот. Патувањата на Матевж добиваат подлабоко значење кога ја запознава Гриша Мочник, која го истражува влијанието на црниот јаглерод врз климата и нашите животи. Патеката на Матевж води до Сараево, кој е еден од најзагадените градови во светот. Тој и Гриша летаат над островите Кабо Верде за да помогнат во подобрувањето на климатските модели. Го води глациологот Питер Скварча низ Патагониските глечери, кој бил сведок на распаѓањето на ледените плочи на Антарктикот. За Матевж најважна станица е Кралството Бутан. Во оваа хималајска земја, кога го оценуваат напредокот, тие ја користат бруто домашната среќа како мерка наместо бруто домашниот производ.

Век од соништата, режија Вен Јемершиќ

87 мин, 2019, Словенија

Век од соништата е целосен документарен филм за најстариот словенечки пронаоѓач Петар Флорјанчич, кој почина на 102-годишна возраст. Во него, контроверзниот Питер со свои зборови опишува живот кој, како што вели, е напнат како и филмовите на Хичкок. Тој се гледа себеси како хедонист кој со своите изуми создал пат до луксузен и возбудлив живот. Меѓу неговите 400 поднесени патенти, има и предмети со кои секојдневно се среќаваме, како што се рамки за лизгалки, спреј на шишенце парфем, пластичен патент и пластичен синџир, разбои за плетење, запалка за странично осветлување… тој бил и меѓу првите развивачи на воздушното перниче. Слободното време го поминувал со светски ѕвезди како Џин Кели, Орсон Велс, Џони Вајсмулер, Коко Шанел, Жак Кусто. Негов сосед бил самиот Чарли Чаплин. Во периодот додека живеел во Монте Карло, играл и помала улога во филмот Vittorio De Sice со актерката Марлен Дитрих.

Scroll to Top