Новости

На пат кон нови културни рути на академијата за обука на Културните рути на Советот на Европа

На покана на Европскиот институт за културни рути на Советот на Европа, претставниците на Форумот на словенските култури присуствуваа на специјална професионална обука.

Форумот на словенските култури запазен на Intermuseum фестивалот во Москва

Форумот на словенските култури како стратешки партнер беше за прв пат претставен на меѓународниот музејски фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива (напомена, наградата за најдобар словенски музеј) на едно место беа претставени петнаесет словенски музеи, од кои три беа словенечки.

ФСК по втор пат на Деновите на словенската култура во Моравија

Форумот на словенски култури (ФСК) втора година по ред учествува на фестивалот Денови на словенската култура и конференцијата за меѓусловенскиот јазик, кои традиционално се одржуваат на повеќе места во Моравија, Чешка.

Рекорден број на учесници на 12-тото Меѓународно училиште за музеологија

Меѓународното летно училиште за музеологија беше одржано 12-та година по ред под покровителство на Форумот на словенските култури, и Универзитетот на Приморска, Факултетот за хуманистички студии, во соработка со општина Пиран. Дојдоа повеќе од 60 учесници од единаесет различни земји. Тема на фокус беа зборовите.

100 словенски романи со Сузана Тратник во средиштето Санкт Петербург

Форумот на словенските култури во рамките на својата прва изложба на Меѓународниот саем на книги во Санкт Петербург ја отвори изложбата на 100-те словенски романи, додека пак словенечката писателка Сузана Тратник се погрижи словенскиот збор не само да биде виден, но, исто така и слушнат на главната улица, ”Невски проспект”.

Судиите за наградата Жива 2018 ги посетија сите 25 музеи

Тринаесет судии за наградата Жива од февруари до крајот на април ги посетија сите дваесет и пет пријавени музеи за наградата Жива 2018 во дванаесет словенски земји. Ова е ретка и уникатна пракса која ги збогатува и музеите и судиите. Непроценливоста на личното искуство претставува дополнителен аспект на професионалната евалуација, при што судиите се фокусираат …

Судиите за наградата Жива 2018 ги посетија сите 25 музеи Read More »

Словенскиот збор на 50-тата меѓународна средба на писателите во Блед

Во рамките на јубилејната, 50-та меѓународна средба на писателите во Блед, во организација на словенечкиот ПЕН Центар, се одржа тркалезна маса на писателите од словенските земји заедно со Џенифер Климент, претседателка на Меѓународниот ПЕН центар. Словенските писатели, исто така, се сретнаа и на книжевната вечер водена од уредникот на колекцијата 100 словенски романи, Дубравка Ѓуриќ Немец од Хрватска.

Со работна посета на Братислава до нови врски

Др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, во рамките на својата работна посета на словачкиот главен град, се сретна со Иван Сечик, државниот секретар во Министерството за култура на Република Словачка. Сечик изрази поддршка за работата на Форумот на словенските култури, и вети поинтензивна интеграција на словачките институции и поединци во проекти на …

Со работна посета на Братислава до нови врски Read More »

Успешен првиот семинар Museums in Short – Се во еден

Во рамките на Пиранова – меѓународен центар за истражување наследство во Пиран и во соработка со меѓународните партнери, се одржа еднодневниот семинар Museums in Short – Се во еден. Судиите за наведената награда, експертите, филмските работници, уметниците, истражувачите и студентите од областа на културното наследство од пет различни земји (Холандија, Грција, Италија, Србија и Словенија) …

Успешен првиот семинар Museums in Short – Се во еден Read More »

Scroll to Top