Новости

ФСК домаќин на конференцијата Icom во Рига

Др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури, присуствуваше на годишната конференција на Меѓународниот комитет на ICOM за книжевни музеи и музеи на композитори (ICLCM). Учесници од целиот свет се собраа во почетокот на август во Рига, централна тема на средбата пак, беше Личноста и времето на музејската изложба. Рихтер во рамките на своето …

ФСК домаќин на конференцијата Icom во Рига Read More »

Museums in Short 2018 награди во Грција, Франција и Холандија

Форумот на словенските култури, во соработка со своите партнери, по петти пат ги подели наградите Museums in Short – европска награда за најдобар музејски краток филм. Во категоријата “изложба” наградата ја освои филмот на холандскиот музеј Ван Гог, во категоријата “промоција” наградата ја освои филмот на Дијахронискиот музеј во Лариса во Грција, во категоријата “раскажување …

Museums in Short 2018 награди во Грција, Франција и Холандија Read More »

Се проширува збирката на 100-те словенски романи

Во македонската издавачка куќа Слово, македонскиот издавач на збирката на 100 словенски романи, во првата половина од оваа година објави два нови наслови во збирката. Се работи за првата книга од црногорската и бугарската листа. Двете земји се приклучија во збирката во 2016 година, први преведени книги од нивните листи се пикарскиот роман Патник на …

Се проширува збирката на 100-те словенски романи Read More »

Museums in Short 2018 – Ducat veličastnih finalistov

49 muzejev iz 20 evropskih držav se je prijavilo na 5. tekmovanje za nagrado Museums in Short – evropsko nagrado za kratke filme narejene za/v/z muzeji. Slavnostna podelitev nagrad bo že drugič zapored potekala v Piranu (Slovenija), in sicer 31. avgusta 2018 v sodelovanju mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur, Obalnih galerij Piran in Občine Piran s partnerji.

На пат кон нови културни рути на академијата за обука на Културните рути на Советот на Европа

На покана на Европскиот институт за културни рути на Советот на Европа, претставниците на Форумот на словенските култури присуствуваа на специјална професионална обука.

Форумот на словенските култури запазен на Intermuseum фестивалот во Москва

Форумот на словенските култури како стратешки партнер беше за прв пат претставен на меѓународниот музејски фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива (напомена, наградата за најдобар словенски музеј) на едно место беа претставени петнаесет словенски музеи, од кои три беа словенечки.

ФСК по втор пат на Деновите на словенската култура во Моравија

Форумот на словенски култури (ФСК) втора година по ред учествува на фестивалот Денови на словенската култура и конференцијата за меѓусловенскиот јазик, кои традиционално се одржуваат на повеќе места во Моравија, Чешка.

Рекорден број на учесници на 12-тото Меѓународно училиште за музеологија

Меѓународното летно училиште за музеологија беше одржано 12-та година по ред под покровителство на Форумот на словенските култури, и Универзитетот на Приморска, Факултетот за хуманистички студии, во соработка со општина Пиран. Дојдоа повеќе од 60 учесници од единаесет различни земји. Тема на фокус беа зборовите.

100 словенски романи со Сузана Тратник во средиштето Санкт Петербург

Форумот на словенските култури во рамките на својата прва изложба на Меѓународниот саем на книги во Санкт Петербург ја отвори изложбата на 100-те словенски романи, додека пак словенечката писателка Сузана Тратник се погрижи словенскиот збор не само да биде виден, но, исто така и слушнат на главната улица, ”Невски проспект”.

Scroll to Top