Рихтер во работна посета кај Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК

За време на својата работна посета во Република Србија, др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенските култури (ФСК), се состана со претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ, вицепремиерка и министерка за култура и информации на Република Србија. Тие разговараа за стратешките ориентации на институцијата, од кои една од клучните е да се зголеми признавањето на словенските култури во светот.

Маја Гојковиќ, вицепремиерка и министерка за култура и информации на Република Србија, разговараше со Андреја Рихтер, директорка на ФСК, за стратешките ориентации на меѓународната институција во наредниот петгодишен период, од 2022 до 2027 година. Еден од главните приоритети ќе биде зајакнувањето на препознавањето на словенските култури во светот преку настани од висок профил, како и преку зајакнување на соработката со меѓународните (на пр. УНЕСКО, Советот на Европа, Обединетите нации, итн.) и културните институции надвор од словенскиот свет. Така, словенските култури ќе бидат поинтензивно присутни не само на територијата на словенските земји, туку и на глобално ниво. Претставници на други култури, исто така, ќе учествуваат во проектите на ФСК на свој начин.

Таквата соработка е ветувачка, на пример, во рамките на проектот Жива – наградата за најдобар словенски музеј и споменик на културата и природата. Овогодинешното доделување на наградите со меѓународна конференција, доколку епидемиолошката состојба дозволи, ќе се одржи во Белград во септември. Една од причините е активното учество на српските музеи во активностите на ФСК и нивниот неодамнешен напредок. Музејската активност во Србија е побогата и со новиот закон, со кој се претпоставува дека дополнително ќе се подобри и модернизира работата на музеите и заштитата на културното наследство во Србија.

Србија, според др. Андреја Рихтер, директорката на Форумот на словенски култури, е најактивната земја во збирката 100 словенски романи, најстариот проект на ФСК, кој годинава слави 15-годишнина од постоењето и во рамките на кој досега се објавени 87 романи.

Scroll to Top